همه چیز درباره قارچ سیاه ، 4 نشانه و درمان بیماری+فیلم
قارچ سیاه

به تازگی نام بیماری قارچ سیاه به گوش خیلی از ما و دیگر افراد جامعه رسیده است و همزمان شدن همه گیری بیماری کرونا در سرتاسر جهان، بویژه در کشور هند و در ایام پیک سویه دلتا بیماری کرونا، همچنین بالا رفتن بیش از حد مرگ و میر در این کشور باعث شد که دوباره نام این بیماری در جامعه منتشر شده و سبب نگرانی بسیاری از مردم شود. فیلم زیر را ببینید و در ادامه مقاله از مرکز مراقبت پرستاری زی با مهر با این بیماری بطور کامل آشنا شوید

 

در ابتدا باید این را بدانید که قارچ سیاه بیماری همه گیر و شایعی نیست و چیزی نیست که بخواهیم نگران آن باشیم و نباید هر تورمی که در روی صورت بوجود آمد را نشانه این بیماری بدانیم و یا چنانچه در حال حاضر کرونا دارید با یک خارش بینی ساده بگویید قارچ سیاه گرفته اید!

قارچ سیاه اصلا و ابدا شایع نیست ولی متاسفانه چنانچه فرد مبتلا شود، تخریب آن زیاد است.

قارچ سیاه چیست؟

این بیماری با نام علمی موکورمایکوزیس (mucormycosis) ابدا بیماری جدیدی نیست. این بیماری یک نوع عفونت قارچی می باشد که از ایام قدیم نیز وجود داشته است. بروز بیماری بسیار کم بوده و کاملا ناشایع می باشد.

قارچ سیاه بیماری می باشد که سالهاست پزشکان با آن درگیر بوده اند. مخصوصا پزشکان متخصص گوش و حلق و بینی، متخصصان اعصاب، متخصصان ریه و گوارش. ولی در حال حاضر این بیماری بیشتر دیده شده است و اما قارچ سیاه چیست؟

بصورت کلی اگر بخواهیم توضیح دهیم، قارچ سیاه همیشه در اطراف محل زندگی انسان ها وجود دارد. قارچ سیاه بیشتر در کودها، خاک و میوه جاتی که استفاده می کنیم و یا استشمام می کنیم وجود دارد.

شاید هم اینک و با همین نفسی که کشیدید، مقدار زیادی قارچ سیاه وارد بینی شما شده باشد، ولی جالب است بدانید این موضوع مشکلی را ایجاد نمی کند زیرا بروز بیماری قارچ سیاه در افراد خاصی اتفاق می افتد.

قارچ سیاه

چه کسانی دچار بیماری قارچ سیاه می شوند؟

با تمام توضیحاتی که داده شد شاید اکنون سوال کنید پس چرا هیچوقت ما دچار این بیماری نشده ایم؟! جواب آن این است که علت عدم بیمار شدن ما ایمنی خوب و بالای بدن ما نسبت به این بیماری می باشد.

قارچ هایی که عامل بیماری قارچ سیاه می باشند به وفور در طبیعت و محیط زندگی اطراف ما وجود دارند، اما زمانی ما دارای علائم آن می شویم و مبتلا به بیماری ناشی از این قارچ می شویم که از جهت ایمنی دچار نقص شده باشیم.

در این زمان سیستم دفاعی بدن ما نمی تواند با قارچی که اطراف ما و در محیط پیرامون ما وجود دارد مقابله کرده و این قارچ ما را بیمار می کند.

در حالت عادی بسیاری از باکتری ها و قارچ ها در بدن ما وجود دارند، این باکتری ها در بزاق دهان ما، مایعات ترشح شده از بینی ما، ادرار و مدفوع ما و حتی بر روی پوست دست ما نیز مقداری زیادی قارچ و باکتری وجود دارد، اما خوشبختانه برای ما هیچ اتفاقی نمی افتد.

حتی اگر بر روی بدن خود قارچی نداشته باشیم، در محیط پیرامون ما به وفور وجود دارد. همچنین پزشکان از بین بردن این باکتری ها را بعنوان آسیب در نظر میگیرند و معتقدند وجود این باکتری ها و قارچ ها، گاها برای ما مفید نیز می باشند.

اما زمانیکه ایمنی بدن ما دچار افت می شود، همین قارچها و باکتری های که تا قبل از این مفید هم بوده اند، برای ما ایجاد ضرر می کنند. قارچ سیاه نیز به همین گونه می باشد.

بیماری قارچ سیاه عمدتا در افراد دیابتی و کسانی که قندهای بالا و کنترل نشده دارند اتفاق می افتد. همچنین این بیماری در افرادیکه دچار بیماری های نقص ایمنی می باشند، مانند بیماری های خونی و یا بیماران سرطانی بیشتر دیده می شود.

کسانی که تحت درمان داروهای سرکوب کننده ایمنی هستند و کسانی که پزشک برای آنها داروی کورتون تجویز کرده است نیز در زمره این افراد می باشند. داروی کروتون باعث می شود که ایمنی بدن فرد دچار ضعف شده و این ضعف ایمنی باعث شود تا فرصتی پیدا شود و قارچ سیاه در بدن او رشد کند.

بنابراین مجددا متذکر می شویم که قارچ ها در بدن تمام افراد وجود دارند و حتی در بدن افراد سالم نیز وجود دارد، ولی افراد دچار بیماری نمی شوند زیرا آنها ایمنی دارد.

این را نیز در ذهن خود داشته باشید، این بیماری به مانند کرونا نیست و نباید هراس آن را داشته باشید که ممکن است فرد کناری شما دچار قارچ سیاه باشد و مثلا با نفس کشیدن، شما نیز دچار این بیماری شوید!

پس از ابتلا به قارچ سیاه چه می شود؟

به هر دلیلی چنانچه فرد هرکدام از این نقایص ایمنی ذکر شده را داشته باشد، قارچ سیاه اجازه پیدا می کند که رشد کرده و تکثیر شود. پس از اینکه قارچ سیاه تکثیر شد سبب ایجاد انسداد عروق خونی در بدن فرد بیمار می شود و سپس این قارچ به کل بدن او گسترش پیدا می کند.

به همین دلیل است که پزشکان قارچ سیاه را بیشتر در بینی، سینوس ها، دهان، مغز، پوست و گاها در دستگاه گوارش افراد هم می بینند. متاسفانه بروز قارچ سیاه در افراد بیمار یاد شده بسیار خطرناک بوده و همچنین بسیار کشنده نیز می باشد.

این قارچ بسیار تخریب گر می باشد و همانطور که گفتیم باعث انسداد عروق خونی بیمارمی شود و زمانیکه عروق خونی فرد دچار انسداد شد، خون رسانی در بدن وی نیز مختل شده و ارگان های بدن و آن قسمت بدن دچار اختلال شده و از کار می افتد.

بعنوان مثال پس از اینکه قارچ سیاه عروق پوست را درگیر کرد، پوست فرد تغییر رنگ پیدا می کند، متورم می شود، سپس ملتهب، قرمز، کبود و در آخر سیاه شده و بعد می ریزد.

چنانچه قارچ سیاه چشم فرد به ایمنی ضعیف بدنی را درگیر کند، چشم فرد متورم شده، درد گرفته و نهایتا نابینا می شود.

اگر این قارچ بینی و سینوس ها را درگیر کند، سبب خونریزی و گرفتگی می شود و پس از گسترش یافتن به مغز، جمجه بیمار را نیز درگیر می کند زیرا در مجاورت آن می باشد.

قارچ سیاه

آیا قارچ سیاه درمان دارد؟

بیماری قارچ سیاه درمان پذیر بوده ولی درمان آن بسیار سخت می باشد و پاسخ بیمار به درمان بسیار کم می باشد. در مواقعی که بینی و سینوس های فرد بیمار درگیر می شوند، در حدود 50 درصد احتمال مرگ نیز افزایش پیدا می کند. بنابراین رسیدگی و درمان فوری بسیار اهمیت دارد.

عموما مراحل درمان و یا جراحی بیمار مبتلا به قارچ به یک مرحله نیز ختم نمی شود و 2 یا 3 مرحله جراحی دیگر نیز ممکن است انجام شود تا شاید پزشک بتواند بیمار را نجات دهد.

بیماری قارچ سیاه یک بیماری بسیار وسیع می باشد و با سرعت تخریب بسیار بالا، در چندین ساعت بدن بیمار را تخریب می کند.

بعنوان مثال ممکن است بیماری امروز و در حال حاضر هیچ نشانه ای نداشته باشد و کاملا سرحال باشد ولی در روز بعد مشاهده شود بیمار کاهش هوشیاری پیدا کرده است، مغز درگیر شده است، نصف صورت و بینی سیاه شده است و حتی چشم بیمار نمی بینید که پزشک باید نسبت به تخلیه ممتد قارچ اقدام کند تا بدین صورت قارچ از بین برود.

ارتباط قارچ سیاه با کرونا

در درمان بیماری کرونا از کورتون استفاده می شود و این نوع درمان تقریبا می شود گفت در تمام دنیا جزو درمان های اصلی کرونا می باشد.

زمانیکه کورتون به بیمار داده می شود، باعث کم شدن ایمنی بدن فرد می شود و این نقص ایمنی است که باعث می شود قارچ سیاه مجال پیدا کرده و در افرادیکه از نظر جسمی بدلیل کرونا ناتوان شده اند خودش را بروز دهد.

بنابراین کرونا خود عملا عامل قارچ سیاه نمی باشد و نقص ایمنی حاصل از روش های درمانی کرونا عامل ایجاد قارچ سیاه می باشد. از این رو است که ضمن آنکه می خواهیم بگوییم اصلا نگران آن نباشید، ولی به آن توجه نیز داشته باشید.

چنانچه افراد نزدیک شما که دارای دیابت می باشند و یا دارای سرطان هستند و یا به هر دلیلی از داروهای سرکوبگر ایمنی استفاده می کنند علائم این بیماری را از خود نشان داده اند، باید حتما به پزشک مراجعه کنند.

در مطلب زیر در رابطه با سویه جدید بیماری کرونا بصورت کامل توضیح داده ایم که پیشنهاد می کنیم بخوانید: همه چیز درباره لامبدا جهش جدید کرونا / از لامبدا بترسیم؟

نشانه های درگیر شدن فرد به قارچ سیاه

ترشح یکطرفه بینی، تورم یک طرفه گونه، تورم در یک طرف صورت بینی و چشم، تاری و بیرون زدگی یک طرفه چشم از علائم مشهود قارچ سیاه می باشد که در اینصورت بیمار سریعا باید به پزشک مراجعه کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با ما