4 نوع رایج بیماری زوال عقل در سالمند ، علائم و درمان آن

زوال عقل در سالمند و انواع آن

زوال عقل در سالمند

dementia-in-singapore2


چکیده مطلب

  • زوال عقل در سالمند بیماری است که در آن حافظه ، تفکر ، رفتار و توانایی انجام فعالیت های روزمره به تدریج از بین می رود.
  • اگرچه زوال عقل عمدتا افراد مسن را درگیر می کند ، اما این بیماری قسمتی طبیعی از پیری نیست.
  • در سراسر جهان ، حدود 50 میلیون نفر به زوال عقل مبتلا هستند و هر ساله نزدیک به 10 میلیون مورد جدید ثبت می شود.
  • بیماری آلزایمر رایج ترین شکل زوال عقل است.
  • زوال عقل یکی از مهمترین دلایل ناتوانی و وابستگی در میان افراد مسن در سراسر جهان است.
  • زوال عقل نام بیماری خاصی نیست بلکه اصطلاحی کلی برای اختلال در یادآوری ، فکر کردن یا تصمیم گیری است که در این حالت، فرد در انجام کارهای روزمره خود دچار اختلال می شود. بیماری آلزایمر شایع ترین نوع زوال عقل است.

 

آلزایمر در سالمند

بسیاری از ما با افزایش سن کمی فراموشکارتر می شویم. بیشتر افراد جهت به خاطر سپردن چیزها و یا تلاش برای انجام چند کار مانند گذشته ، کمی بیشتر به زمان نیاز دارند. این امر ممکن است به ویژه از میانسالی – که معمولاً همانند 40 ، 50 و اوایل دهه 60 است – به بعد قابل توجه باشد.

این تغییرات طبیعی است ، اما می تواند آزار دهنده و گاه ناامید کننده باشد. با این حال ، ممکن است نگران باشید که این موارد نشانه اولیه زوال عقل است. مهم این است که زیاد در این مورد نگران نباشید. برای بیشتر افراد ، این تغییرات نتیجه پیری طبیعی خواهد بود و به زوال عقل در سالمند نمی انجامد.

آیا زوال عقل بخشی از پیری طبیعی است؟

خیر ، بسیاری از افراد مسن کل زندگی خود را بدون ابتلا به زوال عقل زندگی می کنند. به طور معمول ، دانش و تجربیات حاصل از سالهای گذشته و همچنین خاطرات قدیمی دست نخورده باقی می مانند. پیری طبیعی ممکن است شامل ضعیف شدن عضلات و استخوان ها ، سفت شدن عروق و برخی از تغییرات حافظه مربوط به سن باشد که می تواند به صورت زیر باشد:

  • گم شدن گهگاه کلیدهای ماشین
  • تلاش برای یافتن کلمه ای بعد از به خاطر سپردن آن
  • فراموش کردن نام یکی از آشنایان
  • فراموش کردن جدیدترین اتفاقات

علائم و نشانه های زوال عقل در سالمند چیست؟

علائم زوال عقل در سالمند در افراد مختلف متفاوت است. افراد مبتلا به زوال عقل با مشکلات زیر مواجه هستند:

  • مشکل حافظه
  • مشکل در ارتباطات
  • مشکل در استدلال ، قضاوت و حل مسئله
  • گم شدن در یک محله ی آشنا
  • استفاده از کلمات غیرمعمول برای اشاره به اشیا آشنا
  • فراموش کردن نام یکی از اعضای نزدیک خانواده یا دوست
  • عدم توانایی انجام وظایف به طور مستقل

زوال عقل در سالمند

تشخیص زودهنگام زوال عقل در سالمند و شناسایی نوع خاص آن، برای شناسایی روش های مراقبت مناسب آن فرد بسیار مهم است. اگرچه هیچ درمانی برای زوال عقل وجود ندارد و راهی مطمئن برای جلوگیری از آن وجود ندارد، اما فعال نگه داشتن مغز ممکن است در به تأخیر انداختن یا کاهش اثرات اولیه زوال عقل و طولانی شدن استقلال فرد کمک کند. خواندن، یادگیری یک مهارت جدید و تحرک بدنی و ارتباط اجتماعی، موارد مشخصی جهت سالم ماندن از نظر روحی و جسمی در بیشترین زمان ممکن است.

با پیشرفت زوال عقل در سالمند ، قسمتهای مختلف مغز نیز تحت تأثیر قرار گرفته و منجر به ایجاد طیف وسیعی از تغییرات و کاهش توانایی های فرد می شود. همچنین توانایی هایی که از دست رفته اند دیگر باز نمی گردند. با این وجود داروهای تقویت کننده حافظه می توانند حافظه را برای مدتی حفظ کنند.

زوال عقل در سالمند

رایج ترین انواع زوال عقل در سالمند

بیماری آلزایمر: این بیماری شایعترین علت زوال عقل در سالمند است که 60 تا 80 درصد موارد زوال عقل را تشکیل می دهد. علت آلزایمر، تغییرات خاصی در مغز است. علامت رایج آن، مشکل در به خاطر سپردن وقایع اخیر است، مانند مکالمه ای که چند دقیقه یا چند ساعت پیش اتفاق افتاده است. همچنین مشکل در به خاطر سپردن خاطرات دورتر بعداً در این بیماری رخ می دهد.

سابقه خانوادگی مهمترین عامل خطر است. داشتن یک خویشاوند درجه یک با بیماری آلزایمر خطر ابتلا به آن را 10 تا 30 درصد افزایش می دهد.

دمانس عروقی- (Vascular dementia)

حدود 10 درصد از موارد زوال عقل در سالمند با سکته های مغزی یا سایر موارد مربوط به جریان خون در مغز مرتبط است. دیابت ، فشار خون و کلسترول بالا نیز از عوامل خطر هستند. علائم این بیماری بسته به ناحیه و اندازه مغز متفاوت است.

این بیماری به صورت گام به گام پیشرفت می کند، به این معنی که علائم و نشانه ها بدتر می شوند زیرا فرد بیشتر دچار سکته های مغزی می شود.

زوال عقل با اجسام لویی – ( Lewy body dementia)

این بیماری علاوه بر علائم معمولی مانند از دست دادن حافظه درای علائم دیگری نیز می باشد. افراد مبتلا به این نوع زوال عقل ممکن است دارای مشکلات حرکتی یا تعادل مانند سفتی و لرز باشند.

بسیاری از افراد تغییراتی در هوشیاری از جمله خواب آلودگی در روز و گیجی را تجربه می کنند. این افراد ممکن است در خواب شبانه مشکل داشته باشند یا دچار توهم بصری شوند (دیدن افراد ، اشیا و یا اشکالی که در واقع در آنجا نیستند)

فراموشی پیشانی گیجگاهی – (Fronto-temporal dementia)

این نوع زوال عقل در سالمند مربوط به  بخشی از مغز است که در آن تأثیر می گذارد و منجر به تغییر شخصیت و رفتار فرد می شود. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند ممکن است خود را خجالت زده ببینند. همچنین ممکن است در مهارت های زبانی مانند صحبت کردن، مشکلاتی برای فرد به وجود بیاید.

زوال عقل مخلوط – (Mixed dementia)

گاهی اوقات بیش از یک نوع زوال عقل به طور همزمان در مغز وجود دارد ، به خصوص در افراد 80 سال به بالا. به عنوان مثال ، ممکن است فردی به بیماری آلزایمر و زوال عقل عروقی مبتلا باشد. پیشرفت این بیماری ممکن است سریعتر از حالات دیگر زوال عقل باشد.

در صورت تشخیص زوال عقل چه کاری می توان انجام داد؟

با رعایت این نکات برای ادامه لذت بردن از زندگی به خود یا یکی از اعضای خانواده کمک کنید:

  • بیشتر از کارهایی که دیگر نمی توانید انجام دهید ، روی کارهایی که می توانید انجام دهید تمرکز کنید.
  • درگیر فعالیتهایی شوید که لذت بخش هستند و برای شما معنی دارند.
  • از نظر جسمی فعال باشید و یک رژیم غذایی سالم داشته باشید.
  • برای آینده برنامه ریزی کنید.

این مطلب را نیز بخوانید: بیماری های شایع سالمندی

تلفن: 02166581833 الی 5

واتساپ: +989120993611

اینستاگرام زی با مهر: www.instagram.com/zibamehr.nurse

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با ما