واریس پا، درمان و 7 روش جلوگیری از واریس پا
پرستار سالمند

در این مقاله از مرکز مراقبت پرستاری زی با مهر در رابطه با واریس پا صحبت خواهیم کرد. واریس پا مشکلی است که خیلی از ما، بخصوص خانم ها دچار دچار آن می باشیم.

واریس پا چیست؟

واریس پا بیماری شایع و مزمنی است که برای خیلی از افراد ممکنه به وجود بیاد این بیماری در افراد چاق و در زنان به مراتب بیشتر از بقیه دیده می‌شود.

حال می خواهیم ببینیم واریس پا به صورت است و چرا به وجود می آید؟ در تمام رگ ها و سیاهرگ های بدن ما به خصوص در پاهای ما، دریچه هایی وجود دارد بنام دریچه های لانه کبوتری که این دریچه ها بصورت v  شکل بوده و در داخل رگ قرار دارند.

پرستار سالمند

دریچه های لانه کبوتری در طول سیاهرگ قرار دارند. با منقبض شدن ماهیچه های اطراف سیاهرگ، دریچه لانه کبوتری بالایی رگ باز شده و خون را عبور می دهد و همزمان دریچه پایینی با بسته شدن خود مانع بازگشت خون می شود. یه همین دلیل خون در سیاهرگ ها بر خلاف جاذبه رمین و به سمت بالا و قلب انسان به جریان می یابد.

زمانی که ما می ایستیم بدلیل جاذبه زمین خون به سمت پایین حرکت می کند، در حالیکه خون باید به سمت بالا پامپ شود. در اینجا دریچه های لانه کبوتری به حرکت خون در رگ ها کمک می کنند.

زمانیکه خون از دریچه های لانه کبوتری عبور می کند این دریچه ها باز شده و پس از عبور خون بسته می شوند و چنانچه به هر دلیلی این دریچه ها کار خود را به درستی انجام ندهند و دیگر بدرستی کار نکنند، مشکل واریس پا پدیدار می شود.

در این حالت و پس از پیدایش مشکل واریس پا، می بینیم که رگ ها بیرون می زنند، دردناک می شوند، بدفرم و بد شکل می شوند و حتی بیمارانی مشاهده شده اند که می گویند در نواحی اون رگ ها احساس خارش شدید دارند.

دلیل کارکرد نادرست دریچه های لانه کبوتری

اولین و شایع ترین عامل این قضیه سن افراد است. افراد وقتی سن شان بالا می رود، به خصوص افراد بالای پنجاه سال، بیشتر دچار این مشکل می شوند. همچنین وزن زیاد نیز نقش بسیار بزرگی در این بیماری واریس پا دارد.

بیماری واریس می تواند بصورت ارثی نیز باشد. بنابراین هنگامیکه که شما مادر یا مادربزرگی داشته باشید که دچار واریس شده است، در این حالت احتمال زیادی وجود دارد که بچه ها  نیز در آینده دچار واریس شوند.

خانم های باردار، به دلیل اینکه در 9 ماه بارداری، وزن بدنشان بالا می رود، بطور مثال وزن فرد تاکنون حدودا 65 کیلوگرم بوده است و یکباره ممکن است 10 تا 15 کیلوگرم وزن اضافه کند. بدین دلیل در دوران بارداری، خانم های باردار خیلی دچار واریس می شوند.

دسته دیگر افرادی هستند که بنا به نوع شغل خود، برروی پا زیاد می ایستند. بسیاری از این افراد دچار واریس پا می شوند.

دسته دیگر نیز خانم هایی می باشند که بعد از سن یائیستگی دچار واری پا می شوند.

واریس پا

در مطلب بیماری های شایع سالمندی، بیماری های مختص این سن را بصورت کامل بررسی کرده ایم که پیشنهاد می کنیم بخوانید: بیماری های شایع سالمندی

برای درمان چه کار کنیم؟

واریس پا درمان دارویی ندارد. یعنی شما نمی توانید قرصی را بخورید تا بیماری واریس شما خوب شود.

درمان واریس پا بصورت جراحی می باشد. اما جراحی زمانی به بیمار توصیه می شود که تحمل این شرایط واقعا از توان بیمار خارج شده باشد. در این حالت درد و مشکلات و خستگی پا به قدری زیاد است که پزشک به بیمار توصیه جراحی می کند.

بسیاری از جراحی هایی که اکنون برای واریس بکار برده می شود بدلیل استفاده از تکنولوژی بقدری ساده شده اند که بیماران بصورت سرپایی جراحی را انجام می دهند.

بیمار با مراجعه به کلینیک پزشک جراحی را انجام می دهد و همان روز به خانه خود باز می گردد.

اما بهتر است فرد قبل از اینکه کارش به جراحی کشیده شود، روش زندگی خود را تغییر دهد.

باید چنانچه شغلی داریم که بواسطه آن شغل بر روی پاهای خود زیاد می ایستیم، از جوراب هایی استفاده کنبم که برای واریس ساخته شده و مختص این موضوع درست شده اند.

اینها جوارب های واریس به مانند کش بسیار سفت می باشند و لاستیک بسیار سفتی دارند. هنگامیکه فرد میخواهد این جوراب ها را بپوشد، آنها به سختی از پا بالا می روند. این سفتی باعث می شود که جوراب رگ ها را جمع کند و تحت فشار قرار دهد تا جریان خون به سمت بالا هدایت شده و به حرکت خون در رگ ها کمک کند.

جهت پوشیدن جوراب مخصوص واریس پا باید قبل از پوشیدن آن، مدتی برروی زمین دراز بکشیم و پاها را بالاتر از بدن بگذاریم.

در این حالت اجازه می دهیم خون به رگ ها بازگردد. سپس سعی کنید در همان حالت خوابیده جوراب واریس را بپوشید. این بهترین مدل پوشیدن جواراب واریس است.

دومین راه حل این است که وزن خود را کم کنیم. اگر که وزن ما بالاست، با کاهش وزن بسیاری از مشکلات ابتدایی واریس پا حل می گردد.

راه حل بعدی که بسیار مهم نیز می باشد این است که ورزش کنیم. ورزش کردن بسیار کمک کننده است. ورزش می تواند به کنترل واریس پا کمک شایانی کند.

برای جلوگیری از بوجود آمدن واریس از این روش ها استفاده کنید:

جهت افزایش استقامت، بصورت منظم ورزش کنید. روی تمریناتی مثل پیاده‌روی و دو تمرکز کنید.

وزنتان را کنترل کنید تا مانع وارد شدن فشار زیاد بر پاهایتان شوید.

هنگام نشستن، پایتان را به مدت طولانی روی پای دیگر نیندازید.

به مدت طولانی نایستید و ننشینید

جوراب ساق بلند الاستیکی ضد واریس بپوشید و از پوشیدن لباس‌های تنگ خودداری کنید.

از پوشیدن کفش پاشنه‌بلند به مدت طولانی خودداری کنید.

ماساژ ساق‌ها از پایبن به بالا، شب‌ها قبل از خواب با استفاده از روغن زیتون، روغن بابونه یا روغن‌های زیر برای کمک به برگشت خون به قلب.

تغییر مصرف غذایی

پرهیز از مصرف یا محدود کردن غذاهای مولد سودا مانند عدس، بادنجان، گوشت گاو، فست فود، قارچ، کلم و …

ترک مشروبات الکلی

کم کردن استفاده از نمک

کم کردن استفاده از قند و شکر

کم کردن استفاده از ماکارانی برنج سفید بدون سبوس و نان بدون سبوس

کم کردن استفاده از غذاهای کنسروی

جلوگیری از کم تحرکی

عدم مصرف سیگار و قلیان

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Buttonتماس با ما